16 Şubat 2012

H.265 codec ile 8K (7680×4320 piksel) çözünürlük

Standart kullanıma IMAX (motion picture film formatı) çözünürlüğü geliyor. Geçtiğimiz hafta San Jose- Kuzey Kaliforniya’da bir araya gelen Motion Picture Expert Group (MPEG) ve ITU Telecommunication Standardization Sector (ITU-T) arasında gerçekleşen toplantıda, yeni nesil sistemler ve adapte olan ağ yapılarında gerçekleşen video transmisyonlarında verimlilik ölçününü devrimsel dönüşüme götüren yeni H.265 CODEC standardının oluşturulmaya başlanıldığı açıklandı.

‘Co’mpression ( sıkıştırma ) ve ‘dec’ompression ( açma ) kelimelerinin birleşiminden oluşan ‘codec’ bir tür program ya da algoritma olarak tanımlayabiliriz. Sisteminize yüklediğiniz codec kalitesi, özellikle görsel performansı etkileyen önemli bir faktördür. CPU ve GPU teknolojisinin geçirdiği evrimler codec değişimini zorunlu kılarken eskileri yetersiz kalmakta ya da reel donanım potansiyeli kullanılamamaktadır. Genellikle eski tip kodeklerin (MPEG 4, MPEG 2) temelinde Huffman algoritması vardır ancak hala kullandığımız H.264 kodeğinde ise Huffman algoritmasıyla birlikte yeni nesil Arithmetic teknolojisi de kullanılır.


Yeni duyurulan H.265 ölçünü ya da High Efficiency Video Coding (HEVC): Yüksek Verimli Video Kodlama paketi ile 4K tanımlı Quad-Full High Definition; 3840×2160 piksel çözünürlük ve 8K tanımlı Ultra-High Definition Television; 7680×4320 piksel çözünürlük tipolojilerini de içeren gelecek nesil video aktarım ve oynatma teknolojilerinin desteklenmesi bekleniyor.

Bir açıdan bakıldığında 4K çözünürlük en çok sinemalarda kare başına 8.29MP sağladığı gerçeğine karşın aynı eşitliği monitör kurgusunda yakalamak istersek 4 adet 1080p tip monitörü bir arada kullanmamız gerekecektir. Diğer yandan 8K UHD çözünürlüğü ise kare başına 33.2MP düzeyinde kabaca IMAX formatında çözünürlük sağlamayı amaçlamaktadır, bu format; Tokyo NHK Bilim ve Teknoloji Araştırma Laboratuvarları tarafından önerilen ve hala gelişmekte olan bir formattır.

Yeni H.265’in başarımını ön plana çıkaran kodek topluluğu, selef pozisyonuna gerileyen günümüzün H.264 kodeğine göre video akışlarında %35-40 düzeyinde verimlilik artışı sağlanabileceğini savunuyor hatta toplantıda söz alan bir konuşmacı verimliliğin %67 daha yüksek olacağı konusunda ciddi açıklamalarda bulundu.

Toplantıdan çıkan sonuç ne olursa olsun, H.265 codec’in taslak halinin ötesine geçmesi, bir sonraki uluslar arası grup toplantısına kadar 6 ay, üzerine bir 5 ay kadar da H.265 standardının final sürümüne evrimi ve onay alması derken ancak takvimler Ocak 2013 tarihini gösterdiğinde H.265 paketi indirilebilir ve yüklenebilir hale gelecektir.

alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorum yapın!