02 Ocak 2012

Windows 8 yüklü ilk tabletlerin çıkış tarihi belli oldu

Windows 8 yüklü ilk tabletlerin çıkış tarihi belli oldu.

Digitimes'ın Acer ve Lenovo'nun tedarik zincirlerine dayandırarak aktardığı habere göre, her iki firma da (ve doğal olarak haberde adı geçmeyen diğer üreticiler) yazılım ayağında Microsoft'un Windows 8 işletim sistemi ve donanım kanadında ise Intel'in Clover Trail platformu tarafından güçlendirilecek ilk tabletler bu yılın üçüncü çeyreği içerisinde, yani Temmuz-Eylül aylarını kapsayan 3 ay aralığında satışa sunulacak.



Bildiğimiz gibi Intel'in önümüzdeki günlerde tanıtmaya hazırlandığı Medfield platformu temelde güç tüketimini esas aldığı için performans bazında çok yüksek bir başarım sağlaması beklenmiyor. Ki zaten bu bağlamda kendisi tabletleri de güçlendirecek olsa da asıl ağırlık akıllı telefonlara verilecek ve ARM'nin pazar hakimiyeti azaltılmaya çalışılacak.

İşte gelecek olan 32nm'lik üretim teknolojisine sahip Clover Trail platformu ile hedeflenen ana nokta, dokunmatik odaklı Windows 8 işletim sistemi ile birleşerek Wintel ortaklığını hem güç tüketimi hem de işlevsellik bazında tablet pazarında etkin bir oyuncu yapabilmek. Keza Microsoft'un geliştirdiği uygulamalara olan talep dolayısı ile bu tabletlerin kurumsal pazarda da yaygın bir yer edineceği öngörülüyor.

Bildiğimiz gibi Android tabanlı tabletler pazardaki iPad hakimiyetini sonlandırmayı başarmış değil. Ki zaten mevcut fiyatlandırmalarının sürmesi halinde uzun vadede de bunu başarmaları çok zayıf bir ihtimal. Hele bir de en önemli artıları olan Adobe Flash desteğinin kalkışını düşünürsek Android için işin daha da güçleştiğini söyleyebiliriz. Ki zaten 2011'i %60'ı aşkın bir pazar payı ile kapatan iPad'lerin bu yıl da benzer bir performans sergilemesi öngörülüyor.

Intel ve Microsoft'un amacı ise bu hakimiyeti kırmak. Ki zaten Microsoft'un bu yolda sadece Intel (yani x86) ile değil, ARM ile de ortaklık kurduğu gibi, Intel de beri yandan Android ile flört halinde.



alıntı: http://www.pclabs.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorum yapın!